Home Werking Promotie en campagnes Kennismakingstocht

Kennismakingstocht lager onderwijs

Met de klas op kennismakingstocht met trein, tram of bus?

  • TreinTramBus begeleidt scholen bij de uitwerking en de uitvoering van kennismakingstochten openbaar vervoer. Meer info en aanvragen? Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. !
  • Zelf met de klas op pad? Dat kan ook: Download hier je lesmateriaal voor Gent | Leuven | Dendermonde

Nieuwsgierig hoe zo'n kennismakingstocht in z'n werk gaat? Hieronder vind je enkele sfeerbeelden. In Dendermonde werd ook een filmpje gemaakt naar aanleiding van de kennismakingstocht die de jonge leden van de kindergemeenteraad zélf in elkaar hebben gestoken.

De huidige generatie kinderen wordt wel eens omschreven als 'de achterbankgeneratie': jonge mensen die met de wagen overal naartoe gebracht worden, maar zelf slechts zelden zelfstandig op pad gaan. Een positieve attitude t.o.v. het openbaar vervoer start al op jonge leeftijd. Daarom ontwikkelde TreinTramBus een 'kennismakingstocht' waarbij kinderen van het vierde leerjaar spelenderwijs kennis maken met trein, tram en bus. Hierbij komen zeer praktische vragen aan bod, zoals: hoe zoek ik dienstregelingen en tarieven op, hoe interpreteer ik de informatie in het station, hoe koop ik een kaartje, hoe vind ik de juiste trein op het juiste perron, de juiste bus aan de halte, ... ?

Een kennismakingstocht bestaat uit ongeveer anderhalf lesuur in de klas waarbij de leerlingen een rit leren uitstippelen en plannen. Idealiter volgt dezelfde week een rondrit met trein, tram en/of bus waarbij de leerlingen de opgedane kennis in de praktijk kunnen uittesten. De kennismakingstocht speelt in op de eindtermen basisonderwijs, waarin onder andere gesteld wordt dat de leerlingen een eenvoudige route met het openbaar vervoer moeten kunnen uitstippelen.

Wil je als leerkracht zelf Een kennismakingstocht organiseren?

Dan vind je hier alle nodige lesmateriaal om zelf met je klas in Gent, Leuven of Dendermonde op kennismakingstocht te gaan.

Gent:

Oefeningen: versie leerling / versie leerkracht

Powerpoint presentatie: voor de leerlingen / voor de leerkracht

Leuven:

Oefeningen: versie leerling / versie leerkracht

Powerpoint presentatie: voor de leerlingen / voor de leerkracht

Dendermonde:    

Oefeningen: versie leerling / versie leerkracht

Powerpoint presentatie: voor de leerlingen / voor de leerkracht

Lees zeker ook eens de aanvullende info bij het lesmateriaal.
Waar let ik op tijdens het praktische gedeelte? Download hier de checklist 'aandachtspunten tijdens rondrit'.
Nog wat tijd over tussendoor? Doe dan even deze leuke quiz met de leerlingen.

Contact

Heb je als leerkracht nog bijkomende vragen? Contacteer ons:
Evelien Marlier - Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of Jan Vanseveren - Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tel. 09 223 86 12

Share/Save/Bookmark
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12